Utazás Erdélybe - Erdély gasztronómia

Erdélyi ételek

Erdélyi ételek

Szereti a magyaros ízeket? Válogasson a legjobb erdélyi receptek közül.

Esetleg nem járt még Erdélyben? Ne hagyja ki. Aktuális ajánlatunk: UTAZÁS ERDÉLYBE

Erdélyi juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
60 dkg kukoricaliszt
25 dkg juhtúró
3 dl tejföl
8 dkg zsír vagy vaj


Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre. Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt,  majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.

VINETA-PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
    * 2 padlizsán
    * 1 fej lilahagyma
    * olaj
    * só

Elkészítés:
A padlizsánt megsütöm nyílt lángon, lehúzom vizes kézzel a héját, fakanál végével összevágom, hogy kenhető legyen. A hagymát apróra vágom, sózom, és olajjal habosra kavarom.

Zsömle
Ez a rusztikus teljes kiőrlésű zsömlefajta Benda Judit "Kenyérsütés" című receptfüzetéből származik. Haas Gyuri barátom igen találóan fogalmazott róla úgy, hogy "zsigeri szinten örökbe fogadta" ezt a finomságot.
Kürtőskalács

Tipikus erdélyi édesség a "Kürtőskalács". Kúpos sütőfán sütik, hogy a parázs felett forgatva ráolvadjon a cukor. Néhány helyen darált dióbelet is szórnak rá.

Erdélyi tepertős pogácsa
Hozzávalók: Fél kg liszt, fél kg tepertő, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütőpor, só, bors.

Erdélyi juhtúrós puliszka
Hozzávalók: 60 dkg kukoricaliszt, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 8 dkg zsír vagy vaj, só

Puliszka
Hozzávalók: Fél kg kukoricaliszt, 20 dkg füstölt szalonna, só.

Erdélyi rablóhús
Hozzávalók: 80 dkg vesés, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kg. paprika, bors, só, 20 dkg kukoricadara, 8 dkg zsír.

Erdélyi fatányéros
Hozzávalók: 25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 16 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, só, friss saláták, hasábburgonya.

Csángó rostélyos
Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 1 répa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis fej zeller, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, levescsont, 2 dkg liszt, 1 dl vörösbor, 1 ek paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl víz, 1 kockacukor, 10 dkg zsír.

Kocsonya
Hozzávalók: 6 személyre:2 kg vegyes disznóság, 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 dkg zellergumó, babérlevél, fokhagyma, feketebors (szemes), darabka fűszerpaprika, só (ecet, citromlé)

Parasztreggeli
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg krumpli, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 5 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 2 db savanyú uborka, pirospaprika, só.


Erdélyi borsos tokány
Hozzávalók: 60 dkg marhalapocka, 1 nagyobb fej hagyma, olaj, só, bors, 1 dl tejföl, egy kevés liszt, ecet, cukor

Erdélyi fokhagymaleves
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 ek zsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 1 pohár tejföl, só, ecet, cukor, darabka citromhéj.

Húsleves
Hozzávalók: 1 tyúk, 30 dkg marhahús, 1 hagyma, 3 marhahúsleveskocka, 20 dkg leveszöldség, 10 dkg zeller, zellerzöld, petrezselyemzöld, só, bors, 3 ek olaj, szerecsendió, csombor.